Dansk
English
Sitemap
Udskriv
Til forside

HVAD ER LYDABSORPTION?

Lydisolering, Vibrationsdæmpning og Termisk isolering

 

 

Lydabsorption
 
At lyden absorberes betyder, at lydenergi omdannes til mekanisk svingningsenergi og/eller varmeenergi.
 
Lydabsorption udtrykkes gennem lydabsorptionskoefficienten (alfa) eller lydabsorptionsklasserne A til E i henhold til EN ISO 11654 eller NRC/SAA i henhold til ASTM C 423.
 
Udtrykt på en anden måde; jo nærmere et materiales absorptionskoefficient (alfa) nærmer sig værdien 1,00 - jo mere opsuges lydens energi, og dermed minimering af lydreflektion i det pågældende materiale.

 


 

Hvad betyder tykkelsen?
  

Tykkelsen på en lydabsorbent er ikke altid afgørende for, hvorledes man opnår en god absorption.
 
Tænk blot på et gulvtæppe, som i de fleste tilfælde blot er få millimeter tykt. Fjerner man et gulvtæppe bliver der ofte en mærkbar forringelse af akustikken.


Den afgørende faktor for at opnå en god akustik (Absorption) er så at sige; hvor mange ækvivalente absorptions kvatratmeter, der befinder sig i det pågældende lokale.

  
Er gulvtæppet ikke ønsket i et lokale, kan man dog sagtens opnå en god akustik ved at montere absorbenter i loftet og/eller på væggene.


Optimalt:

En typisk god loftsabsorbent, er ofte ca. 40mm tyk, og monteres bedst ca. 5 cm. fra en væg, dvs. ikke direkte på en vægflade (øger reduceringen af de høje frekvenser).

 

 

 

       

Hvad betyder vægten?
 
Mange er af den opfattelse, at et materiales vægtfylde er afgørende for, hvor gode lydabsorberende egenskaber materialet har (absorption). Dette er grundlæggende forkert, da vægt i sig selv ikke absorberer!

 

Det der fremmer absorptionsevnen, er et materiales struktur, og dermed dets evne til at bremse luften. Det er ligeledes vigtigt, at et materiale ikke reflektere lyden, hvilket typisk forstærkes af en blød overflade.


 - - -
 

Rent akustisk bidrager vægten dog til at dæmpe lyden. En tommelfingerregel siger, at en fordobling af et materiales vægt (eller dobbelt tykkelse af et materiale) medfører en reduktion på +6 dB.
 

Vægten i bløde materialer, kan også have en positiv indflydelse på dæmpning af vibrationer og rystelser. Eksempler på tunge (bløde) materialer kunne være tunge EPDM lydfolier, eller Bitumenplader.
 
B6 Akustik tilbyder adskillelige løsninger, som alle kan påmonteres fx metal pladedele i maskiner, kabiner mv. med den effekt, at vibrationerne (strukturlyden) reduceres - og som følge deraf vil medføre en oplevelse af en bedre komfort.
       

     AKUSTIKPRODUKTER

            
      

LYDDÆMPNING

 
   

SKÆRMVÆGGE

      

     

LYDBAFLER

 

      

KONTAKT OS


B6 Akustik A/S
Professionel støjdæmpning & Tekniske applikationer i skum
B6 Akustik A/S- en del af B6 Gruppen

email(at)b6akustik.dk | www.b6akustik.dk | Tranåsvej 5-7, DK-9300 Sæby | Tel. (+45) 9989 1050 | Fax (+45) 9989 1060